Kellarista löytyi nuhruiseksi käynyttä varastotilaa, jonka ajattelin kunnostaa. Ympäristö on sinänsä karu: pienet ikkunat aivan huoneen katonrajassa ja vesijohdot ym. näkyvillä katossa. Tästä luotaisiin kuitenkin amerikan tyyliin Man cave, eli suomalaisittain miesluola!

Lähtökohdat olivat karut: kellarin matto oli täynnä ties minkä aiheuttamia läikkiä ja ennen salaojaremonttia kosteus oli noussut seinäpintaa ylös aiheuttaen maalipintaan kupruja. Muutenkin lattiamatto kellaritilassa, jossa kosteuden nousu lattiasta on riskinä tuntui varsin väärältä valinnalta lattiamateriaaliksi. Matto sai siis luvan lähteä!

miesluolan-maton-poistoMaton poisto itsessään sujui kohtalaisella vaivalla. Mattoa oli sen verran vähän, että riitti että mattoa viilsi sopiviksi kaistaleiksi ja repi käsivoimin irti. Lattiaan jäänyt liima sen sijaan olikin aivan toinen juttu! Onneksi sain lainaksi timanttilaikan jolla liiman sai järsittyä pois. Tuntui että jopa timanttilaikalla teki tiukkaa liimakerroksen kanssa, kun taas betoniin se pureutui vähän liiankin tehokkaasti heti, kun liimakerros oli saatu kaluttua päältä. Hyvä imuri on myös tarpeen, jotta syntyvän pölyn saa minimoitua.

Uuden sisustuksen kanssa rajoitteet asetti se seikka, että kyseessä on kellaritila jossa on aina riskinä ulkopuolisen kosteuden tunkeutuminen rakenteisiin. Siksi seiniä ei tule vuorata piiloon ja lattiaan selkeä valinta on laatta. Yksi seinistä on myös puhtaaksimuurattua kahi-seinää. Itse olen tykästynyt vanhoihin punatiiliseiniin, joten päätin kokeilla saisiko tylsää kahiseinää tuunattua siihen suuntaan…

Seinän käsittely alkoi maalaamalla laastisaumat omalla värillään, jonka jälkeen lyhytnukkaisella telalla telattiin tiilet tummemmalla pohjavärillä. Lopullinen elävä pinta tiiliin saatiin ”väripesemällä”, jolloin tiilen pintaan hangattiin sienellä vedellä ohennettua vaaleampaa värisävyä. Tällöin tiilen pintaan jää vivahteikas värisävy, joka tuo esiin pinnan rosoja.

Lopuksi saumoihin tulleet pienet roiskeet vielä maalattiin piiloon siveltimellä. Muut seinät ja katon maalaamaton kupariputki maalattiin vielä puhtaan valkoisiksi, jolloin tila siistiytyi huomattavasti.

Viimeisenä vuorossa oli lattian laatoitustyöt. Laatat ja saumalaastit valittiin samaan sävyyn kuin seinän maalitkin. Näin tehosteseinä ja lattia komppaavat toisiaan.

Valmiista tilasta tuli oikein viihtyisä, joskin tätä kirjoitettaessa sisustuspuoli on vielä hieman kehitteillä. Tulevan keittiöremontin jälkeen todennäköisesti siirrän pikkujääkaapin luolaan ”virvokkeita” varten. Sitä odotellessa pitänee käydä varaston laatikot läpi mikäli niistä vielä löytyy jotakin rekvisiittaa, joka on aikoinaan sullottu varastoon tilanpuutteen johdosta!

Advertisement