Kun on omaa jälkikasvua, haluaa heidät luonnollisesti valmentaa pärjäämään omilla taidoillaan monenlaisissa tilanteissa. Monesti olisi vain helpointa marssia kauppaan ja ostaa sieltä tarvitsemansa asiat, mutta on arvokkaampaa näyttää että nämä asiat eivät vain ilmesty jostain, vaan niiden eteen on aina jonkun tehtävä työtäkin. Mikäpä siis olisikaan mukavampi keino kannustaa lapsia harjoittelemaan oman käden taitoja kuin ikioman leikkimökin rakentamalla!

Projekti sai kimmokkeen, kun kodin kattoremontin jäljiltä pihaan ilmestyi kasapäin kattorakenteista purettua puutavaraa. Näistä muuten puujätteeksi menevistä lankuista saikin oivasti rakennettua rungon mökille.

Rungon pystytys kävi myös rivakasti: lankut sahattiin mittoihin ja kuljetettiin miltei valmiina elementteinä rakennuspaikalle, jossa varsinainen pystyttäminen vei vain muutaman päivän.

Rungon ja vesikattotöiden jälkeen vuorossa oli julkisivun puuverhoilun naulaaminen. Tähän tarkoitukseen löytyi muutamankin mummonmökin varastoista ylijäänyttä lautaa. Leikkimökistä tulkoon siis mini-mummonmökki!

Kun mökki oli saatu säänpitäväksi, oli aika siirtyä siisteihin sisähommiin! Tai tässä tapauksessa ei vielä niin siisteihin aloittelevan maalarin töihin. Seinien yläosat tehtiin kipsilevyistä, jotka tulevat käyttäjät saivat maalata sopivan värisiksi. Lopputuloksesta tuli oikein asiallinen, vaikka maalari aluksi olisikin halunnut piirtää myös erilaisia kuvia seinään.

Ulko-ovea ei jouduttu tekemään aivan alusta asti, vaan sopivasti pääsimme hyödyntämään siinä naapurin saunaremontissa poistettua vanhaa saunanovea. Ovea jouduttiin madaltamaan muutama kymmentä senttiä, jotta ovi saatiin mahdutettua paikoilleen. Lisäksi alkujaan umpinaiseen oveen tehtiin ikkuna-aukko hyödyntäen vanhaa ikkunalasia. Ovenkahvaksi sopi männynoksan mutkasta sahattu pätkä.

Sisätiloihin laitettiin paneelikatto ja seinien alaosaan rintapaneeli ylijäämäpaneeleista. Noin 4m2 lattiapintaan löytyi vieläpä vanhaa korkkilattiaa, joten sisätiloista saatiin varsin persoonalliset.

Ikkunoiksi hyötykäytettiin lähes 100v vanhat ruudut, jotka oli napattu talteen eräästä purkukohteesta. Ikkunoiden puuosat olivat pysyneet tähän päivään asti varsin hyvässä kunnossa, joten ne voitiin kiinnittää paikoilleen varsin pienien korjaustoimenpiteiden jälkeen.

Ulkoseinät viimeisteltiin peiterimaverhouksella ja luonnollisesti punamultamaalilla. Pohjalaudat kannatti maalata kertaalleen jo ennen peiterimojen naulausta, jotta puuseinän eläessä rimojen takaa ei paljastu esiin maalaamattomia alueita.

Lopputulos

Valmiista leikkimökistä tuli oikein kivan näköinen, mummonmökkityylinen kaunistus pihalle. Työt kestivät kohtalaisen kauan ja moni yksityiskohta kaipaa edelleen viimeistelyä, mutta tiukkaa aikataulua tärkeämpää olikin lasten kanssa yhdessä tekeminen. Uusia asioita kokeilemalla oppii uusia taitoja ja saa onnistumisen iloja. Ja mikä tärkeintä, lapset viihtyvät heidän itsensä rakentamassa mökissä! Harvemmalla lapsella on itse tehty leikkimökki omassa pihassa!

Advertisement