Maanviljelyä harjoittavalle kunnollinen maakellari on oleellinen osa toimintaa, jotta kesän työn tulokset saadaan talteen. Kunnolliseen maakellariin voi varastoida perunat yms. juurekset juuri sopivaan lämpötilaan ja kosteuteen. Ja mikä parasta, maakellarilla ei ole lainkaan käyttökustannuksia!

Maakellariprojekti ei lähtenyt täysin nollasta, vaan lähtökohtana oli korvata erittäin vanha, osittain jo sortunut rakennelma uudella, huomattavasti käyttäjäystävällisemmällä rakennelmalla. Vanha rakennelma oli enemminkin maakuoppa, jonne laskeuduttiin katon kautta. Kellariin oli toki 80-luvulla rakennettu ylijäämäksi jääneestä rakennusmateriaalista uusi katos, mutta tämänkin sisäosat olivat jo päässyt kosteissa oloissa miltei romahtamispisteeseen.

Koska kellaritilassa ei ollut kunnollisia seinämiä, hiiret ynnä muut jyrsijät pääsivät melko vaivatta käsiksi varastoituihin juureksiin. Lisäksi kellarin käyttö oli varsin epämiellyttävää: sisälle piti kavuta ahtaasta aukosta ja matala sisäkorkeus vaati miltei konttaamalla liikkumisen.

Projekti alkoi luonnollisesti kaivuuhommilla. Koska maakellari sijaitsi mäen harjalla, luonnollisin ratkaisu käytön helpottamiseksi oli kaivaa uusi kulkureitti mäen sivuun. Samalla kellarin pohjaa laskettiin syvemmälle jottei sisällä tarvitse enää liikkua kyyryssä. 80-luvulla rakennettu, hyvässä kunnossa oleva katto päätettiin kuitenkin säilyttää paikoillaan. Tämä paitsi säästi vaivaa uuden rakentamisen verran, mutta katto toimi myös hyvänä suojana töiden edetessä hitaasti viikonlopputöinä.

Lattian alapuolelle asennettiin salaojaputkea joka johti käytävää pitkin pois. Seinämät rakennettiin jämäkästi kevytsoraharkoista, jolla aikaansaatiin paitsi lämpöeristyksen kannalta tiivis tila, myös riittävän jämäkät seinämät jyrsijöiden pitämiseksi poissa sisätiloista.

Kellarin etuseinä eristettiin vielä styrox-levyillä, joka piilotettiin tiilimuurauksen taakse. Kellariin johtava kulkuaukko pengerrettiin pitkälti kaivuutöissä esiin tulleilla kivillä. Sisätilan katto tehtiin märkätilalevystä ja eristettiin styrox-levyillä.

Ovet maakellariin saatiin paikallisilta puusepiltä. Uloimmassa ovessa ikkuna on kätevä, jotta kellarissa käydessä ei tarvitse pitää ovia auki ulos asti. Ovien alareunoissa on myös säädettävät korvausilman ottoaukot. Vastaavasti kellarin takaseinän luona on poistoilmalle putki.

Sisätilat viimeisteltiin rakentamalla yksinkertaiset hyllyt ja perunalaari. Lähtökohtana oli että kosteassa olosuhteessa hyllyt eivät tule kestämään ikuisesti, joten ne tehtiin mahdollisimman yksinkertaisiksi ja helposti vaihdettaviksi. Lattiaan löytyi myös puretusta savupiipusta jääneitä tiiliä.

Loppuarvio

Maakellarin rakentaminen oli ehdottomasti kaiken vaivan arvoinen projekti! Tehdyistä kompromisseista huolimatta kellari on osoittautunut hyvin toimivaksi. Sisätilan lämpötila on pysynyt plussan puolella talven kovimmillakin pakkasjaksoilla ja juurekset ovat säilyneet syömäkelpoisina pitkälle seuraavaan kesään.

Advertisement