Grillin muuraaminen

Tämän blogin saa kunnia aloittaa kesäinen grilliprojekti. Taustana projektissa oli mökin suorastaan olemattomat grillausmahdollisuudet, sekä vastaavasti puuvajan takaseinustalla sopivaa käyttökohdetta jo kohtalaisen kauan odottaneet ylimääräiset julkisivutiilet.

Valmistelut

Projekti alotettiin inventoimalla käytettävissä olevat tiilet ja hahmottelemalla lukumäärän perusteella grillin tuleva koko. Kokoon vaikutti myös se, että grillitasosta haluttiin tehdä riittävän iso muurikkaa ja savustuslaatikkoa varten. Muuten grillin mitotus oli varsin joustavaa, grillin piipusta tehtäisiin juuri niin korkea kuin mitä tiiliä riittää.

Grillin sijainniksi katsottiin paikka sopiva pihapiiristä, kuitenkin mahdollisimman kaukana rakennuksista savun ja palovaaran takia.

Töiden eteneminen

20120626_001
Tiilijaon mallailua pohjalaatan päällä

Pohjatöiden osalta päästiin helpolla, sillä n. 10cm maakerroksen alla on suoraan peruskallio. Kallion päälle valettiin yksinkertainen betonilaatta tasoittamaan alusta.

Alimpien tiilien alle laitettiin kauttaaltaan kattohuopaa suojaamaan tiiliä alapuoliselta kosteudelta. Työn nopeuttamiseksi muurauslaastina käytettiin ruskeaa muurauslaastia, jolloin erillistä saumausta ei tarvittu. Lisäksi tiilijako oli suunniteltu siten, ettei tiiliä joutunut juurikaan halkomaan.

20120629_001
Grillitason holvaus käynnissä

Holvauksen tueksi rakennettiin laudoista pistosahalla leikkaamalla kaarevat tuet, jotka kiinnitettiin alustaan.

20120705_001
Piipun muuraus

Töiden etenemistahti ei ollut mikään päätä huimaava, johtuen toisaalta muuraajan kokemattomuudesta ja toisaalta myös siksi, että homma piti sovittaa perheen muihin kesälomamenoihin. Käytännössä usein päivät vietettiin yhdessä perheen kanssa ja illat sain ”omaa aikaa” muuraamiseen.

20120706_003
Tulitiilet ja lattialaatat paikoillaan

Lopuksi grillipesä päällystettiin tulitiilillä (kyllä, näitäkin löytyi jo omasta takaa!), jotka liimattiin tulilaastilla paikoilleen. Lisäksi päällimmäisten tiilien päälle ladottiin lattialaattoja ja piipun yläreuna peitettiin ylijäämälaastilla. Nyt koko komeus jäi muutamaksi viikoksi odottelemaan laastin kovettumista ja ensimmäistä grillauskertaa…

20120817_002
Koepoltto

Ensimmäinen poltto aloitettiin varovasti pienellä tulella. Positiivinen yllätys oli se, että savupiippu imi yllättävänkin tehokkaasti savut sisäänsä, vaikka alunperin olin uskonut että sen vaikutus olisi vain nimellinen.

20120817_004
Ensimmäiset grillaukset valmistumassa

Loppuarvio

Grillin toimivuus yllätti positiivisesti! Toki ruoan valmistus on aidossa puugrillissä hitaampaa kuin modernilla kaasugrillillä, mutta tässä grillissä ei savu tule silmille ja ruoka on aidossa hiilloksessa kypsytettyä!
Parannettavaa lienee lähinnä ritilässä, joskus tulevaisuudessa aion hankkia tilalle kahvallisen ritilän jota voi helpommin liikutella eri korkeuksille hiilloksesta. Lisäksi tekemäni sadesuojat vaikuttavat kyllä toimivilta, mutta ovat hivenen rumia pihapiirissä, joten siihenkin saattaa olla vielä parannusta tulossa.

Projektin erikoisuus oli lisäksi se, että laasteja ja sementtiä lukuunottamatta kaikki käytetyt materiaalit olivat pihojen perukoille kertynyttä ylijäämää, josta päästiin samalla kertaa kätevästi eroon.

2 kommenttia artikkeliin ”Grillin muuraaminen

 1. tämä näyttää tosi hienolta grilliltä! tosi hienosti olet suunnitellut! minäpä yritän tehdä samanlaisen ensi kesänä ja kerron sitten miten kävi 🙂 Tässä hieman kysymyksiä jos kerkeät vastailla:

  1. Laitoitko alusbetonin alle soraa tai routaeristyslevyn, vai suoraan kallion päälle vaan? Oliko sulla ihan betonimylly vai saitkos sekoteltua sen ihan käsikeinoin sen? Kauan kesti kuivua?

  2. Itse ajattelin rakentaa tulisijan hieman alemmas että saa kaksi ritilää päällekkäin. rakensit vissiin koko jutun valmiiksi ja sitten porasit tiiliin reijät ritilänpidikkeille?

  3. Millä keinoin tuit holvia muuraus/kuivumisvaiheessa? Käykö siihen ihan laudanpalat?

  4. Minkälaisella työkalulla tuollaisia tiiliä leikataan pienemmäksi?

  5. Onko piippu ihan pelkkä suorakulmio vaan ja se imee automaattisesti tulipesästä savut ylös? Ei mitään kikkaluukkuja siellä takana tms?

  Tykkää

  1. Kiva jos bloggaus sai innostumaan grillin tekemisestä! Itsekin näitä eri projekteja suunnitellessa tulee yhdisteltyä ideoita eri lähteistä, joten bloggaamalla omista kokemuksista voin osaltani välittää näitä ideoita eteenpäin.

   Yritänpä vastata kysymyksiisi:

   1. Meillä oli grillin kohdalla ohuen sammalkerroksen alla melko tasainen kalliopinta, eli betonivalu laitettiin suoraan kallion päälle, jotta saatiin muuraukselle tasainen alusta. Saman betonilaatan avulla saatiin grilli nostettua sen verran ylöspäin ympäröivästä maastosta, ettei lumen sulamisvedet yms. jää tiiliä vasten ja hajota niitä. Alusta kannattaa miettiä omaan kohteeseen sopivaksi, koska sen korjaaminen jälkikäteen on todella hankalaa…

   Betonimyllyä meillä ei ollut, ihan käsipelillä meni tuon määrän sekoittaminen. Ja seuraavana päivänähän tuon päälle voi jo alkaa asettelemaan tiiliä, muistaa vaan laittaa alimmaisten tiilirivien alle kattohuopaa ettei betonilaatasta nouse kosteutta tiiliin.

   2. Ritilänpidikkeet tosiaan porasin viimeiseksi, ja pidikkeiden virkaa ajaa harjateräksestä tehdyt tapit.

   3. Holvin tein siten, että tietysti holvin sivuseinät oli muurattu valmiiksi ennen holvin tekemistä, jottei holvitiilet puske niitä sivuun. Holvitiilien alle tein puusta yksinkertaiset tuet (näkyy tuolla yllä olevassa kuvassakin), kuviosahalla sain suoraan tiilien alapintaan tulevan lautaan sahattua sopivaan kaareen. Oikein tehtynähän holvi on jo muotonsa perusteella aika tukeva rakenne (holven kaari on pidempi kuin alla oleva vapaa tila), joten varsin heppoisella tuella pärjättiin.

   4. Tiilet naputtelin katki ihan vaan muurarin vasaralla. Varsin helposti onnistui aloittelijaltakin. Kannattaa myös miettiä tiilijako sellaiseksi että tiiliä ei joutuisi hirveästi nakuttelemaan katki, tuossa omassa grillissä melko pitkälti mentiin kokonaisilla tiileillä.

   5. Piippu on ihan vaan suora putki grillin takaosassa. Täytyy sanoa että itsekin olin aluksi aika skeptinen sen toimivuudesta, mutta käytössä olen huomannut että se jopa imee vähän liiankin tehokkaasti tulia sisäänsä. Grillattavia ruokia saa siis pitää hyvinkin lähellä tulta, kun lämpöäkin imeytyy piippuun. Käytännössä siis grilli saattaa aluksi savuttaa vähän minne sattuu, mutta kunhan tuo piippu alkaa imemään kuumia savuja sisäänsä, niin siitä syntyy sen verran voimakas savupiippuilmiö, että valtaosa savusta kyllä katoaa tuonne piippuun.

   Toivottavasti näistä vastauksista oli hyötyä ja annahan kuulua miten sinun grilliprojektille kävi 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s