Tämän blogin saa kunnia aloittaa kesäinen grilliprojekti. Taustana projektissa oli mökin suorastaan olemattomat grillausmahdollisuudet, sekä vastaavasti puuvajan takaseinustalla sopivaa käyttökohdetta jo kohtalaisen kauan odottaneet ylimääräiset julkisivutiilet.

Valmistelut

Projekti alotettiin inventoimalla käytettävissä olevat tiilet ja hahmottelemalla lukumäärän perusteella grillin tuleva koko. Kokoon vaikutti myös se, että grillitasosta haluttiin tehdä riittävän iso muurikkaa ja savustuslaatikkoa varten. Muuten grillin mitotus oli varsin joustavaa, grillin piipusta tehtäisiin juuri niin korkea kuin mitä tiiliä riittää.

Grillin sijainniksi katsottiin paikka sopiva pihapiiristä, kuitenkin mahdollisimman kaukana rakennuksista savun ja palovaaran takia.

Töiden eteneminen

Pohjatöiden osalta päästiin helpolla, sillä n. 10cm maakerroksen alla on suoraan peruskallio. Kallion päälle valettiin yksinkertainen betonilaatta tasoittamaan alusta.

Alimpien tiilien alle laitettiin kauttaaltaan kattohuopaa suojaamaan tiiliä alapuoliselta kosteudelta. Työn nopeuttamiseksi muurauslaastina käytettiin ruskeaa muurauslaastia, jolloin erillistä saumausta ei tarvittu. Lisäksi tiilijako oli suunniteltu siten, ettei tiiliä joutunut juurikaan halkomaan.

Holvauksen tueksi rakennettiin laudoista pistosahalla leikkaamalla kaarevat tuet, jotka kiinnitettiin alustaan.

Töiden etenemistahti ei ollut mikään päätä huimaava, johtuen toisaalta muuraajan kokemattomuudesta ja toisaalta myös siksi, että homma piti sovittaa perheen muihin kesälomamenoihin. Käytännössä usein päivät vietettiin yhdessä perheen kanssa ja illat sain ”omaa aikaa” muuraamiseen.

Lopuksi grillipesä päällystettiin tulitiilillä (kyllä, näitäkin löytyi jo omasta takaa!), jotka liimattiin tulilaastilla paikoilleen. Lisäksi päällimmäisten tiilien päälle ladottiin lattialaattoja ja piipun yläreuna peitettiin ylijäämälaastilla. Nyt koko komeus jäi muutamaksi viikoksi odottelemaan laastin kovettumista ja ensimmäistä grillauskertaa…

Ensimmäinen poltto aloitettiin varovasti pienellä tulella. Positiivinen yllätys oli se, että savupiippu imi yllättävänkin tehokkaasti savut sisäänsä, vaikka alunperin olin uskonut että sen vaikutus olisi vain nimellinen.

Loppuarvio

Grillin toimivuus yllätti positiivisesti! Toki ruoan valmistus on aidossa puugrillissä hitaampaa kuin modernilla kaasugrillillä, mutta tässä grillissä ei savu tule silmille ja ruoka on aidossa hiilloksessa kypsytettyä!

Parannettavaa lienee lähinnä ritilässä, joskus tulevaisuudessa aion hankkia tilalle kahvallisen ritilän jota voi helpommin liikutella eri korkeuksille hiilloksesta. Lisäksi tekemäni sadesuojat vaikuttavat kyllä toimivilta, mutta ovat hivenen rumia pihapiirissä, joten siihenkin saattaa olla vielä parannusta tulossa.

Projektin erikoisuus oli lisäksi se, että laasteja ja sementtiä lukuunottamatta kaikki käytetyt materiaalit olivat pihojen perukoille kertynyttä ylijäämää, josta päästiin samalla kertaa kätevästi eroon.

Advertisement