Älykoti on uusi trendi asuntojen mukavuustason korottamiseksi. Modernissa kodissa ei esimerkiksi tarvitse rämpätä valokatkaisimia tai säädellä lämpötiloja patterikohtaisesti, vaan liiketunnistimilla ja keskityillä sensoreilla saadaan valaistus ja sopiva lämpötila vaivattomasti asuntoon. Mahdollisia uusia ideoita kotiautomaation hyödyntämiseen syntyy koko ajan, ja nykyään myös vanhoihin koteihin saa tuotua modernien asuntojen mukavuuksia useiden eri toimittajien lanseeraamien pakettien myötä.

Omaan käyttöön valitsin kotimaisen Cozifyn valmistaman keskusyksikön eli hubin. Hubi on laite joka kommunikoi kodin eri antureiden ja muiden älylaitteiden kanssa. Cozifyssä etuna oli järjestelmän avoimuus: laite tuki useita eri tiedonsiirtostandardeja, monen muun valmistajan panostaessa enemmän omiin suljettuhin ympäristöihinsä. Cozifyn kautta uskon siis saavani tulevaisuudessa yhä monipuolisempia lisälaitteita liitetyksi osaksi järjestelmääni. Lisäksi Cozify tarjosi mainion keinon yhdistellä eri laitteiden tuottamia tietoja monipuolisiksi säännöiksi, joista tarkemmin myöhempänä.

Keskusyksikön lisäksi tarvitaan siis erilaisia lisälaitteita tai antureita, joilla lukea tietoja asunnosta tai joille määritellä toimintoja erilaisten sääntöjen perusteella. Anturit ovat halvimmillaan vain 10€ hintaluokassa ja toimivat sisäisillä paristoillaan jopa vuosia, joten alkuun pääsee varsin vaivattomasti.

Cozifyn omasta kaupasta hankkimani laitteet sai varsin helposti liitettyä hubiin ja ovat toimineet ongelmitta. Lähinnä omalla kohdalla tilaamani halvimmat mahdolliset ovikoskettimet toimivat hivenen epäluotettavasti ja harvoin käytetty ovi ilmoittaa usein väärää tilatietoa.

Cozify säännöt iOS
Cozifyn sääntöjä hallinnoidaan kännykkäsovelluksen kautta

Varsinainen hyöty antureista saadaan, kun eri antureiden muodostamia tietoja voidaan yhdistellä, sekä niiden perusteella määritellä toimintoja ja teemoja. Esimerkkinä: kun asukas poistuu (kännykkä poistuu wlan verkosta) voidaan asettaa päälle ”poissa” -teema, jolle saa luotua omat sääntönsä. Kun poissa-teema on aktiivinen ja liikesensori havaitsee liikettä, tähän teemaan liitetty sääntö lähettää tekstiviestin käyttäjän kännykkään.

Sääntöjä voi luoda myös kotimukavuuden lisäämiseksi, esimerkiksi kun liiketunnistin havaitsee liikettä niin tilan älylamput voidaan sytyttää päälle. Näin aivan tavalliset kattovalaisimet voidaan muuntaa älyvalaisimiksi. Hifistelijät voivat vielä lisätä sääntöihin vaikkapa vuorokauden ajan huomioon ottavan valaistuksen, jotta yökyöpeleitä varten valot syttyvätkin himmeämpinä yöaikaan.

Mahdollisia sovellutuksia voi jokainen keksiä lisää tarjolla olevista laitteista: älypalohälytin ja vesivuotovahti lähettävät varoitusviestit kännykkään, älypistorasian avulla ”tyhmiin” sähkölaitteisiin virrat etänä, musiikkitoistin toistamaan musiikkia kun läsnä, jne…

Loppuarvio

Älykodit ovat syystäkin paljon otsikoissa ja Cozify tarjoaa tavalliselle tee-se-itse miehille mahdollisuuden ottaa sellaisen käyttöön ilman massiivisia asennustöitä. Tee-se-itse henkisyyttä käyttöönotto myös hieman vaatii, jotta saa erilaiset laitteet yhdistettyä hubiin sekä luotua niille omaan käyttöön sopivat sääntönsä.

Jonkin verran kehitettävää laitteessa myös vielä on. Tätä kirjoittaessa esimerkiksi tuki nettikameroille on vasta tuloillaan. Lisäksi kaipaisin mahdollisuutta tallentaa antureiden keräämää tietoa. Esimerkiksi lämpö- ja kosteusanturin tiedot olisi syytä voida tallentaa, jotta käyttäytymistä pidemmällä aikavälillä voisi seurata.

Hälytyskäyttöön laitteistoa harkitsevan kannattaa myös miettiä voiko omatekoisiin järjestelmiin todella luottaa. Koteihin hälytysjärjestelmiä kauppaavien yritysten paketteihin kun kuuluu testatun laitteiston lisäksi myös ammattiasentajat laitteille, sekä vartija joka saapuu paikalle hälytyksen sattuessa. Näitä jälkimmäisiä ei itse asennetuissa hälytysjärjestelmissä saa, eikä naapuriakaan välttämättä saa ongelmatilanteessa usutettua murtomiesten kimppuun…

Kaiken kaikkiaan Cozify tarjoaa kuitenkin hyvin lupaavan paketin kotiautomaation käyttöönottoon. Startup-henkinen yritys kuuntelee herkästi asiakkaitaan ja varmasti lähitulevaisuudessa tulemme näkemään paljon uusia mahdollisuuksia oman arjen automatisointiin.

Advertisement